ParibuLapkričio 05 d. Vytauto Didžiojo universitete viešėjo Indonezijos Respublikos ambasadorius reziduojantis Kopenhagoje Bomer Pasaribu. Svečias susitiko su VDU Prorektoriumi Prof. Juozu Augučiu, Tarptautinių ryšių skyriaus vadove Zina Baltrėniene, Azijos studijų centro vadovu Dr. Aurelijumi Zyku ir Užsienio kalbų instituto direktorės pavaduotoja Dr. Vilma Bijeikiene.

Susitikimo metu buvo aptartos Indonezijos ir Pietryčių Azijos studijų plėtros galimybės VDU. Ambasadorius džiaugėsi, kad VDU aktyviai bando megzti sutartis su Indonezijos universitetais, jau yra VDU absolventų, studijavusių šioje šalyje. Jis pažymėjo, kad abiem pusėm būtų naudinga pradėti nuolatinius studentų mainus, bendradarbiavimą jungtinių tyrimų ir mokslininkų mainų srityje.

Dr. Aurelijus Zykas pabrėžė, kad Lietuvoje susidomėjimas Pietryčių Azijos šalimis auga, intensyvėja verslo ir turizmo ryšiai. Tuo tarpu specialistų, išmanančių šių šalių kalbas ir specifiką, Lietuvoje kol kas beveik nėra, Todėl, jo nuomone, jau dabar būtų tikslinga žengti pirmuosius žingsnius pristatant Lietuvoje kol kas visai nežinomas kultūras, inicijuojant indoneziečių kalbos dėstymą ir skatinant studentus labiau pažinti tolimą Pietryčių Aziją.

Vėliau buvo lankomasi Azijos studijų centre, kur ambasadorius susitiko su centro darbuotojais, apžiūrėjo smarkiai išsiplėtusius Azijos studijų fondus skaitykloje, domėjosi VDU Azijos studijų istorija, patirtimi ir išsiplėtojusiais ryšiais su Rytų Azijos universitetais. Bomer Pasaribu padarė įspūdį ir VDU UKI dėstomas kalbų kiekis, universiteto tarptautiškumas.

Indonezija, turinti 237 mln. gyventojų, yra 4-ta pagal gyventojų skaičių šalis pasaulyje ir didžiausia musulmoniška valstybė. Ji priklauso tarptautinei organizacijai ASEAN, kartu su 9 kitomis valstybėmis Pietryčių Azijoje. Tarp jų Indonezija yra didžiausia šalis pagal gyventojų skaičių, teritoriją ir bendrąjį vidaus produktą. Tai – demokratiška šalis su sparčiai augančia ekonomika. Nors šalyje priskaičiuojama daugiau nei 700 etninių grupių ir kalbų, visuotine bendravimo kalba yra indoneziečių kalba, 8-toji pagal kalbančiųjų skaičių kalba pasaulyje.