Žaliojo žirgo žingsniai fotoVDU Azijos studijų centras (ASC) ir Rytų kultūros studija „Wudang Tao“ sausio 31 d., penktadienį, visus kviečia palydėti senuosius Gyvatės metus ir sutikti Naujuosius Arklio metus pagal tradicinį Mėnulio kalendorių.

„Dėl suintensyvėjusios globalizacijos didžioji pasaulio dalis jau įprato gyventi vakarietiškojo kalendoriaus ritmu. Vis dėlto, kai kurios pasaulio šalys išlaiko ilgalaikes tradicijas ir pažymi savo Naujuosius metus bei kitas šventes pagal tradicinius kalendorius. Vienas jų – kinų civilizacijos sukurtas lunisoliarinis kalendorius, sudėtingai derinantis tarpusavyje Mėnulio ir Saulės ciklus. Tūkstančius metų pagal jį buvo skaičiuojamas metas visose Rytų Azijos šalyse: Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje ir Vietname. Džiugu, kad daugumoje šių šalių vis dar išlaikyta tradicija pažymėti šventes pagal senąjį kalendorių. Norėtume tą tradiciją pristatyti ir Lietuvos visuomenei”, – teigė Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas.

Šventė prasidės 16 val. VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete (Gedimino g. 44–203) – čia vyks vieša paskaita, kurios metu Azijos studijų centro darbuotojai susirinkusiems papasakos apie Naujųjų metų sutikimą skirtingose Rytų Azijos šalyse (paskaitos trukmė – 1 val. 15 min.).

Po paskaitos, 17.15 val., fakulteto antrąjame aukšte prasidės šventinė mugė, kurioje bus pristatyti Azijos studijų centro partneriai. Kinišką kultūrą parodys Vilniaus universiteto Konfucijaus institutas, japoniško popieriaus lankstymo meno mokys Lietuvos origami draugijos atstovai, savo leidinius pristatys žurnalo „Kelionės ir pramogos“ autoriai ir Pasaulio lietuvių centras, o studentiški klubai „Hashi“, „Wu Wei“ ir „Hallyu“ visus besidominčius supažindins su savo veikla. Paskutinę akimirką prie mugės prisijungė ir japoniško maisto restoranas Yakata, tad visi susirinkusieji gaus peno ne tik akims ar ausims, bet ir pilvui!

Nuo 19 val. veiksmas persikels į „Wudang Tao“ studiją (P. Kalpoko 1-26), kur bus galima stebėti įspūdingą vakaro programą. Čia, dinamiškoje ir harmoningoje aplinkoje, grupė „Soundtrailer“ pristatys muzikinį projektą „Etno Jazz“, įvyks Kristinos Gontienės tapybos parodos „Sugrįžimas“ atidarymas, pasirodymus surengs Rytų kovos menų klubai „Tikslas“ (tradicinis karate), „Kyumeikan“ (kendo), „Wing tsun“ (kung fu), „Tajanas“ (tekvondo) bei Rytų kultūros studijos „Wudang Tao“ taiči grupė.

Visi renginiai nemokami. Origamio gerbėjai kviečiami atvykti turėdami kvadrato formos kopijavimo (arba plonesnio) popieriaus, kad galėtų renginio metu iš jo lankstyti puikiuosius origamius. Organizatoriai kviečia nepamiršti ir piniginės – mugėje ir patys išrankiausi ras ką įsigyti.

Naujųjų metų šventė užbaigs renginių ciklą „Žaliojo žirgo žingsniai“, prasidėjusį dar prieš Kalėdas.

Daugiau informacijos teikia Arvydas Kumpis (a.kumpis@pmdf.vdu.lt).