world-mapRytų Azijos šalių kalbų ir kultūrų (RASK) programa pagal išvykstančiųjų trumpalaikėms studijoms užsienyje studentų kiekį atsidūrė tarp tarptautiškiausių VDU programų.

Šiais metais baigėsi atrankos trumpalaikėms studijoms pagal dvišales sutartis. Iš viso komisija atrinko 37 studentus į 16 pasaulio universitetų. Net 20 atrinktųjų mokosi RASK programoje ir pasirinko trumpalaikes studijas tokiuose Rytų Azijos universitetuose, kaip Providence University, NCCU (Taivanas), Minzu University (Kinija), Soongsil University, Donguk University, Kyung Hee University, Kangwon University, Chonnam University (Pietų Korėja), Akita International University, Waseda University, Saga University, Chūbu University, ICU (Japonija). Dauguma RASK studentų laimėjo VDU stipendijas, bet nemaža jų dalis bus finansuojami iš kitų šaltinių: jie gaus Kinijos vyriausybės, Japonijos JASSO, Sagos universiteto ir kitas stipendijas.

RASK programos studentams trumpalaikės vieno semestro ar vienerių metų studijos yra labai reikšmingos. Sveikiname atrinktuosius, ir tikimės, kad šių studijų metu studentai ne tik turės galimybę tobulintis programos rėmuose pasirinktąją Rytų Azijos kalbą, kurios mokosi, bet taip pat stipriai praplės savo tarpkultūrines kompetencijas, reikalingas jiems, kaip regiono specialistams. Tai labai didins jų konkurencingumą.“, – teigė programos koordinatorius dr. Aurelijus Zykas.

Šiuo metu VDU turi 23 dvišalio bendradarbiavimo sutartis su Rytų Azijos universitetais. Studentų mainai su šiomis institucijomis yra intensyvėjantys, ir studentų skaičius nuolat auga. Kitais metais išvykusiuosius RASK studentus pakeis apie 30 mainų studentų, į VDU atvykstančių iš Japonijos, Pietų Korėjos ir Kinijos.

Pastaruoju metu yra stengiamasi plėtoti ne tik dvišalių sutarčių, bet ir Erasmus partnerių tinklą, kad sudaryti galimybes studentams tobulintis ir Europos institucijose, vykdančiose Rytų Azijos studijų programas.