10621063_10202684393219864_228197056_n2014 liepos 3 – 21 dienomis grupė RASK programos kinų kalbos antrakursių ir trečiakursių dalyvavo Azijos Studijų centro partnerio VU Konfucijaus instituto organizuojamoje vasaros stovykloje Kinijoje, Liaoningo universitete. Įspūdžiais dalinasi stovyklos dalyvė Agnė Svorobovičiūtė.

Labai ačiū Konfucijaus institutui už kvietimą joje dalyvauti ir taip artimiau susipažinti su tolimąja Kiniją bei nuostabų stovyklos organizavimą – ne tik mokėmės, bet ir aplankėme garsiausius Pekino, Šenjango objektus.

Stovyklos metu vykusios kalbos paskaitos leido pasitikrinti kinų kalbos žinias, nes jos vykdavo vien kiniškai, tačiau geranoriški ir draugiški dėstytojai visada pagelbėdavo, jei tik kildavo kokių nors sunkumų. Apskritai, svarbiausios kalbos paskaitos vykdavo ne kabinetuose, bet gatvėse: perkant, derantis, užsisakant maisto, bendraujant su vietiniais studentais. Būnant tokioje aplinkoje nori nenori kasdien mokaisi ir tobulėji, kartu plečiasi ir kalbos žodynas.

Taip pat universitete vyko ne tik kalbos, bet ir kultūros paskaitos, kurių metu turėjome puikią progą susipažinti ir patys išmėginti kaligrafiją, tradicinius kovos menus, tapybą. Tačiau vėlgi, didžiausi kultūriniai skirtumai jaučiami kasdieniniuose dalykuose – pradedant maistu ir baigiant eismo ypatybėmis. Tradicinis kiniškas maistas tikrai ne visada tikdavo ir patikdavo mūsų skrandžiams, valgyti lazdelėmis kartais būdavo tikras iššūkis, beje, kaip ir pereiti per gatvę, nes eismas Kinijoje, atrodo, kad vyksta be jokių taisyklių…

Žmonių draugiškumas ir paslaugumas mums, užsieniečiams, buvo begalinis – visada sutikdavo su šypsenomis, pagelbėdavo, rūpindavosi, nuoširdžiai domėdavosi, ką mes veikiame Kinijoje.

Kelionės metu įgyta patirtis, noras grįžti į Kiniją ir ,,užsikrauta’’ motyvacija skatina mane ir toliau mokytis kinų kalbos, ieškoti galimybių išvažiuoti, nes, tiesą sakant, tai, mano nuomone, vienintelis būdas išmokti kalbą ir suvokti kultūrą, kuri nuo mūsiškės skiriasi kaip diena ir naktis.