IMG_4485Balandžio 03 d. baigėsi VDU rektoriaus prof. Zigmo Lydekos vizitas Rytų Azijoje. Jo metu rektorius aplankė universitetus dviejose šalyse: Taivane ir Japonijoje.

Kovo 27 d. įvyko susitikimas su Nacionalinio Zhengzhi universiteto (Taipėjus) valdžia. Su šiuo universitetu VDU jau sieja tamprūs ryšiai. Universitetai vykdo ne tik studentų mainus (šiuo metu NCCU studijuoja 3 VDU studentai, o Kaune – viena studentė iš Taipėjaus), bet ir keičiasi dėstytojais, kartu vykdo Taivano centro veiklas. Derybų metu buvo paliesti klausimai dėl Taivano centro plėtros, kinų kalbos dėstytojų, aktyvesnio taivaniečių studentų pritraukimo į Kauną.

Kovo 30 d. prof. Z. Lydeka su delegacija lankėsi Tokijo užsienio kalbų universitete (TUFS), kur susitiko su rektoriumi prof. Hirotaka Tateishi. Tai – vienas iš 4 Azijos universitetų, turintis lietuvių kalbos studijas. Susitikimo metu buvo pabrėžtas universitetų bendradarbiavimas padedant vienas kitam plėtoti atitinkamas regionines studijas. Buvo užsiminta apie TUFS ketinimus prie VDU įsteigti Global Japan Office, kuris labai sustiprintų Japonijos studijas Kaune. Besikuriančiam lituanistikos centrui Tokijuje ir lietuvių kalbos dėstytojai dr. Eiko Sakurai įteikta dovana: knygų apie Lietuvą ir lietuvių kalbos vadovėlių kolekcija.

Kovo 31 d. VDU delegacija susitiko su Šiova mergaičių universiteto rektore prof. Mariko Bando, su kuria aptarė abiejų universitetų studenčių mainų galimybes. Pokalbyje dalyvavo ir ilgalaikė Azijos studijų centro draugė, prof. Sonoko Shima. Susitikimo metu buvo išsakytas abipusis noras pasirašyti bendradarbiavimo sutartis.

Laimingo atsitiktinumo dėka kaip tik vizito savaitę Japonijoje žydėjo sakuros. “Jos žydi labai trumpai ir kiekvienais metais gana skirtingu laiku, – sakė rektorių priėmusi prof. M. Bando, – todėl ištaikyti vizitą per pačią žydėjimo kulminaciją yra beveik neįmanoma. Labai simboliška, kad VDU rektorius vieši Japonijoje pačiu gražiausiu metu, ir tikimės, kad santykiai tarp universitetų ateityje sužydės taip pat gražiai.”

Balandžio 03 d. rektorius senojoje Japonijos sostinėje Kiote aplankė naujausią VDU partnerį – Došišia universitetą, kuris sužavėjo puikiu studentų miesteliu, senoviniais pastatais ir jaukia atmosfera. Šįmet iš VDU į šį universitetą mainų studijoms važiuoja pirmoji studentė. Rektorius prof. Koji Murata išreiškė viltį, kad VDU studijoms rinksis ir Došišia universiteto studentai bei pareiškė norą apsilankyti Kaune.

“VDU rektoriaus vizitas Taivane ir Japonijoje – labai svarbus žingsnis vystant mūsų Rytų Azijos studijas, – teigė rektorių vizito metu lydėjęs Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas, – Tai tarsi simboliškas patvirtinimas, kad VDU yra svarbūs mūsų partneriai Rytų Azijoje ir parodo mūsų prioritetus. Su kai kuriais universitetais derybos vyksta jau keleri metai, todėl tikiuosi, kad prof. Z. Lydekos apsilankymas paspartins kai kurių sprendimų priėmimą.”

Vizito metu rektorius taip pat susitiko su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Tokijuje p. Egidijumi Meilūnu bei diplomatais, su Japan-Lithuania Exchange Centre (JLEC) vadovu p. Kenjiro Tamaki, bendravo su VDU studentais NCCU bei Osakos universitetuose, kurie aprodė Taipėjaus ir Kioto įžymybes.