Vytauto Didžiojo Universiteto Socialinės antropologijos centras maloniai kviečia į seminarą „Atsparūs tinklai: Mianmaro karenų teisinis nesaugumas ir sieną peržengianti pilietybė“, kuriame pranešimą skaitys Indrė Balčaitė. Seminaras vyks 2018 m. balandžio 12 d. 15:30 val., 103 aud., Gedimino g. 44, Kaunas

Seminaro pranešimas svarstys nesaugaus teisinio statuso ir sieną peržengiančios pilietybės santykį per karenų etninės mažumos iš Mianmaro (Birmos) Tailande atvejo prizmę. Abipus Mianmaro-Tailando sienos besirutuliojančios žmonių gyvenimo istorijos, surinktos etnografinio tyrimo metu tarp 2012 ir 2016 m., leidžia kritiškai įvertinti politines ir teisines „migranto“, „pabėgėlio“ ir „piliečio“ sąvokas. Asmeninių patirčių fone šių sąvokų ribos išblanksta. Šis tyrimas rodo, jog teisinis nesaugumas (angl. legal precarity) nėra tiesiog pilietybės priešingybė. Pranešimas pasiūlys, kaip, remiantis Audrey Macklin (2007) kritine teisine antropologija, teoriškai suderinti nepastovų karenų statusą Tailande (ir net faktinį jokios pilietybės neturėjimą) su dviguba pilietybe – teisiškai neįmanoma, bet Mianmaro ir Tailando pasienyje gana populiaria. Nors trijų karenų grupių Tailande – Tailando karenų bei pabėgėlių ir ekonominių migrantų iš Mianmaro – teisinė padėtis skiriasi, žvilgsnis „iš apačios“ atskleidžia, kaip jos tarpusavyje susijusios ir susipynusios. Karenų socialiniai tinklai suteikia jiems atsparumo ir leidžia laikui bėgant pagerinti savo teisinį statusą, netgi įgyjant pilietybę, nepaisant griežto teisinio jos reguliavimo.

Apie pranešėją: Pabaigusi politikos mokslų studijas Vilniaus universitete Indrė Balčaitė įgijo Nottingham universiteto (Jungtinė Karalystė) politinės teorijos magistro diplomą. 2016 m. užbaigė doktorantūros studijas SOAS University of London (anksčiau žinomame kaip Orientalistikos ir Azijos studijų mokykla), kurių metu vykdė etnografinį tyrimą apie karenų etninės mažumos migraciją ir transnacionalizmą Tailande ir Mianmare (Birmoje). Vėliau dirbo Centrinės Europos universitete podoktorantūros studijų tyrėja ir dėstytoja. Lietuvoje daugiausia yra dirbusi viešojo administravimo ir politikos analizės srityje. Šiuo metu yra asocijuota VDU Azijos studijų centro narė.

Seminaras vyks anglų kalba. 

Išsamesnė informacija Socialinės antropologijos centre:
Tel: (37) 327954; +37068616233;
sac@smf.vdu.lt.