Lapkričio 12 d. Tokijuje buvo pasirašyta sutartis su nauju VDU partneriu – Očianomidzu universitetu (お茶の水女子大学 Ochanomizu joshi daigaku). Ceremonijoje dalyvavo universiteto rektorė prof. Kimiko Murofushi, Lietuvos Respublikos ambasadorius Japonijoje Gediminas Varvuolis ir VDU Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas.

Očianomidzu universitetas yra nedidelis, tačiau vienas iš prestižiškiausių Japonijos universitetų. Įkurtas 1875 m. kaip Moterų švietimo mokykla, 1949 m. jis tapo pirmuoju aukštojo mokslo švietimą moterims teikiančiu universitetu Japonijoje. Universitetas aktyviai vysto tarptautinius ryšius, ir VDU tampa pirmuoju jo partneriu Lietuvoje. Mums tai yra 22-asis partneris Japonijoje.

Pasirašymo proga universitete buvo demonstruojamas Azijos studijų centro sukurtas dokumentinis filmas “Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai”, ir dr. Aurelijus Zykas skaitė paskaitą. Šiuo metu Azijos studijų centro vadovas atlieka stažuotę Japonijoje, kurios metu jau skaitė paskaitą Gifu universitete. Filmo peržiūros, paskaitos bei susitikimai taip pat planuojami Tokijo užsienio kalbų, Kandos tarptautinių studijų ir kituose Japonijos universitetuose.