Apgailestaujame, bet dėl ligos renginys yra atšaukiamas ir planuojama, kad bus perkeltas į birželio mėnesį. Detali informacija bus paskelbta vėliau.

Gegužės 9 d., ketvirtadienį, 18 val. 414 auditorijoje (V. Putvinskio g. 23, IV a.) vyks VDU Azijos studijų centro organizuojama Zen meditacijos ir jogos atvira paskaita bei dirbtuvės „Kvietimas į Zen praktiką“. Renginys vyks anglų kalba, yra nemokamas ir atviras visiems.

VDU lankysis svečiai iš Japonijos: Zen budizmo vienuolis Sohaku Matsušita, šviesų menininkas Suguru Funaki ir jogos instruktorė Rie Sumi. Renginio pradžioje menininkas S. Funaki pristatys japoniškus rankų darbo žibintus pagamintus iš japoniško popieriaus.

Instruktorė R. Sumi pademonstruos jogos praktiką. Joga – svarbi Zen budizmo dalis, kadangi Buda buvo jogos praktikas įvaldęs taisyklingas kvėpavimo ir sėdėjimo technikas, kurios jam leido susilieti su visata. Jogos praktikų metu jis paniro į gilų susikaupimą „smadhi“ ir patyrė „satori“ – buvo apšviestas ryto žvaigždės.

Zen budizmo vienuolis S. Matsušita pristatys Za-zen praktiką (taisyklingas kvėpavimas ir meditacija). Kaip teigia ponas Matsušita, Zen nėra filosofija, tai kūno mankšta bei patirtis skirta pasiekti tikrąjį save. Tikima, kad Zen gali veikti kaip vaistai ištikus dvasinei krizei nes jame slypi gyvenimo energijos šaltinis.

Sohaku Matsušita pradėjo praktikuoti zen 1975 m., kuomet įstojo į Ryutakudži Zen vienuolyną (Rinči zen mokyklą), kur treniravosi kaip vienuolis. 1983 m. jis buvo paskirtas Čokodži zen šventyklos abotu, kur reziduoja ir dabar. S. Matsušita rengia zen seminarus visame pasaulyje įskaitant Šiaurės Europos šalis (Švedija, Suomija, Lietuva). 2014 m. jis išleido knygą „My Way to Zen Master Hakuin“.