Masanobu_OkumuraJaponijos ambasada Lietuvoje ir Azijos studijų centras maloniai kviečia susipažinti su Japonijos tradicine pop kultūra. Lapkričio 8 d. (šeštadienį), 15.00 val. VDU Didžiojoje Auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas) vyks renginys, kurio metu pirmą kartą Lietuvoje bus rodomas dokumentinis filmas „Ponia Minako – paskutinioji geiša“ bei pristatoma Edo kultūra.

Edo kultūrą kūrė ne nuostabiais rūbais išsipuošusios princesės ar valdžią turėję samurajai. Ji buvo kuriama ir išlaikyta paprastų Edo žmonių. Jošivara malonumų kvartalas buvo vienintelis geišų rajonas Edo mieste (dabartinis Tokijas). Aukščiausio rango malonumų kvartalo pastoviems klientams geišos buvo puikios įvairaus meno rūšių atlikėjos: šiamiseno, rankomis mušamų būgnų, japoniškų taiko būgnų atlikėjos bei dainininkės. Todėl jos daug metų kiekvieną dieną daug praktikuodavosi. Jei neišlaikydavo visų menų egzaminų, geiša taip ir netapdavo. Kariams buvo draudžiama įeiti su kardu į Jošivaros malonumų kvartalą. Sakoma, jog Jošivara yra vieta, kur užgimė Japonijos taiki kultūra.

Ši paprastų žmonių sukurta Edo kultūra bus pristatyta per Jošivaros geišas, apie kurias pasakojama dokumentiniame filme, bei daigakura žongliravimo pasirodymą. Pasirodymo Kaune metu bus rodomas dokumentinis filmas „Ponia Minako – paskutinioji geiša“ ir vyks Kacumaru Okinaja daikagura pasirodymas. Renginio metu bus eksponuojamos ukiyo-e medžio graviūros, tradicinis japoniškas medinis apavas ir t.t.

Įėjimas į renginius nemokamas.

Dokumentinis filmas „Ponia Minako – paskutinioji geiša“
Jošivaros malonumų kvartalo menų ir paskutiniosios jų atlikėjos istorija. Dokumentinis filmas buvo kuriamas nuo 2005 m. vasaros iki 2010 m. sausio mėn. artimai bendraujant su Jošivaros geiša ponia Minako, kuri aktyviai užsiėmė savo veikla iki pat 2010-ųjų, kai sulaukusi 90-ies metų iškeliavo anapilin. Dėl 1958 metais išleisto įstatymo Jošivaros malonumų rajonas buvo priverstas baigti savo veiklą, tačiau ponia Minako savo veiklą tęsė kituose malonumų rajonuose už Jošivaros ribų. Ši jos veikla užfiksuota dokumentiniame filme.

Daikagura – tradicinis žongliravimas
Tradiciškai daikagura buvo tarsi talismanas žmonėms, kurie varė lauk velnius. Tai žongliravimo menas. Pasirodymo metu yra naudojamas japoniškas skėtis, o ant jo viršaus yra žongliruojami įvairūs apvalūs, keturkampiai ir dideli daiktai.

Visą renginių ciklo programą galite rasti čia.

Daugiau informacijos apie Japonijos ambasados renginius teiraukitės Japonijos ambasadoje, tel. (8-5) 231 04 65, el.p. culture@vn.mofa.go.jp

Lauksime!