Kviečiame įvairių humanitarinių ir socialinių mokslų sričių tyrėjus teikti paraiškas dalyvauti mokslinėje konferencijoje “Nation Building and Cultural Diversity in East Asia: Challenges, Narratives, Perspectives”, kuri vyks Vytauto Didžiojo universitete (VDU, Kaunas, Lietuva) 2024 m. spalio 18-19 d. Konferencija vyks anglų kalba.

Rytų Azija yra vienas iš didžiausią įvairovę turinčių regionų pasaulyje tiek pagal etninę sudėtį, tiek ir pagal tradicinę bei šiuolaikinę kultūrą. Šią įvairovę galima tyrinėti įvairiais akademiniais aspektais – nuo istorijos ir kultūros studijų iki antropologijos ir politikos mokslų. Viena vertus, įvairovė gali būti puoselėjama tyrinėjant įvairialypes jos raiškos formas per meną, kalbą, papročius ir pan. Kita vertus, įvairovė taip pat yra politinis laukas, kuris aktyviai valdomas, kontroliuojamas ir formuojamas per valstybingumo kūrimo, centralizacijos ir ekonominės integracijos procesus. Visoms Rytų Azijos šalims tenka susidurti su istoriniu palikimu, globalizacijos ir migracijos tendencijomis, regionine dinamika, taip pat tapatybės transformacijomis, kurios meta iššūkį tikram ar įsivaizduojamam kultūriniam homogeniškumui. Pavyzdžiui, šią konferenciją iš dalies įkvėpė dideli Taivano piliečių tapatybės pokyčiai bei nacionalinės politikos daugiakultūriškumo srityje plėtojimas. Organizatoriai mano, kad tokie ir kiti atvejai verti nuodugnaus tyrimo, o išvados būtų aktualios ne tik Rytų Azijos regionui, bet ir Lietuvai bei Europai.

Atsižvelgdami į tai, konferencijos organizatoriai kviečia įvairių mokslo sričių atstovus pristatyti savo originalius mokslinius tyrimus minėtomis temomis. Atsižvelgiant į pastarojo meto įvykius, ypatingas dėmesys bus skiriamas pranešimams, kuriuose nagrinėjami su Taivanu susiję klausimai. Konferencija neapsiriboja viena konkrečia prieiga ir skatina teikti pasiūlymus, kuriuos galima priskirti įvairioms humanitarinių ir socialinių mokslų sritims: antropologijai, etnologijai, istorijai, sociologijai, ekonomikai, politikos mokslams ir kt.

Pasiūlymus dėl sekcijų ir atskirų pranešimų galima teikti užpildžius formą ir atsiuntus ją el. paštu conference.asc@vdu.lt iki 2024 m. liepos 15 d. (pratęsta iki liepos 22 d.)

Konferenciją organizuoja VDU Azijos studijų centras, remia “Spotlight Taiwan”.