626px-Asia_terrainRugsėjo 6 d., 11.15 val., Vytauto Didžiojo universiteto didžiosios salės I a. foje (S. Daukanto g. 28, Kaunas) vyks didžiausios pasaulyje Tibeto klausimu dirbančios nevyriausybinės organizacijos „Tarptautinė kampanija už Tibetą“ (ICT) Briuselio biuro ES politikos vadovo Vincent Metten atvira paskaita, kurioje bus kalbama apie Tibeto tragediją, šios tautos pasipriešinimą Kinijos valdžios priespaudai, peraugusį į masines savižudybes. Paskaitą kuruos Europos parlamentaras prof. Leonidas Donskis.

Lietuviai, patys ne taip jau seniai išgyvenę sovietų okupaciją, žino, ką reiškia patirti šalį okupavusių jėgų politinę priespaudą. Tarp Lietuvos ir Tibeto okupacijų taip pat yra ir ne mažas panašumas; abi jas okupavo nepalyginamai didesni kaimynai iš Rytų, naudoję labai panašią leksiką bei taktiką. Verta prisiminti, kad Tibeto dvasinis lyderis tremtyje, Nobelio taikos premijos laureatas Dalai Lama XIV buvo vienas iš pirmųjų užsienio šalių vadovų pasveikinęs Lietuvą atkūrus Nepriklausomybę. Deja, Tibeto okupacija, tibetiečių tautos, religijos ir kultūros naikinimas tebesitęsia ir šiandien. O dar grėsmingiau skamba žinios, kuriose pranešama apie susideginti pasiryžusius tibetiečius, kurie tokiu būdu išreiškia savo nepasitenkinimą Kinijos vykdoma politika regione.

Pasak L. Donskio, Vincent Metten – tai žmogus ne tik asmeniškai įsigyvenęs ir įsigilinęs į Tibeto okupacijos klausimus, jis taip pat yra faktines žinias ir intelektuali jautrą ekspertiškai derinantis europietis, surengęs išskirtinių Tibeto išlaisvinimui skirtų ir tūkstantines palaikančiųjų minias sutraukiančių manisfestacijų ir kampanijų tiek Europos Sąjungos politikos židinyje Briuselyje, tiek ir kitur pasaulyje. Tai teisingumui ir žmogaus teisių idėjoms pasišventęs intelektualas, faktų kalba šarmingai kalbantis apie laisvės ir idėjų galią.

Vincent Metten paskaitoje kalbės apie Tibeto tragediją, kuri dėl Kinijos politikos privedė prie masinių savižudybių pastaraisiais metais. Tai beprecedentis atvejis žmonijos istorijoje – daugiau nei šimtas dvidešimt žmonių jau susidegino nekenkdami kitiems, o tiesiog tuo siųsdami žinią pasauliui apie pavergtą savo tėvynę ir pamintas jos teises į savo kultūrą ir tapatybę. Sykiu paskaita bus apie žmogaus teisių pažeidimus Tibete ir taikingą, nesmurtinę Dalai Lamos XIV ir Tibeto kovą už tibetiečių orumą ir jų senovinės kultūros išsaugojimą. Taip pat paskaitoje bus kalbama apie tuoj įvyksiantį Dalai Lamos XIV vizitą Lietuvoje rugsėjo 11-13 d. Prof. Leonidas Donskis yra Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV vizito organizacinio komiteto narys, kuris su juo susitiks rugsėjo 13 d.

Anot prof. Leonido Donskio, Tibetas ne tik nesiekia delegitimuoti ar demonizuoti Kiniją, o priešingai – pabrėžia savo pagarbą kinų tautai ir Kinijos valstybei. „Viskas, ko siekia ši buvusi mažytė teokratinė, bet absoliučiai taikinga budistinė vienuolių valstybė, – tai unikalios senovinės Tibeto kultūros išsaugojimas. Jei Tibetui nebus leista išsaugoti savo kultūros ir religijos, kils klausimas, ko verta Visuotinė Žmogaus Teisių Deklaracija. O jis neišvengiamai kils, jei mes įteisinsime kumščio teisę vien todėl, kad ją praktikuoja naudinga ir mums svarbi valstybė“, – teigė L. Donskis.
Nevyriausybinė organizacija „Tarptautinė kampanija už Tibetą“ (ICT) ragina siekti tvirtesnės ES pozicijos siekiant Kinijos ir Tibeto derybų atnaujinimo, stiprinant Tibetą palaikančių valstybių tarptautinį bendradarbiavimą bei darant spaudimą dėl padėties Tibete Kinijos valdžiai. Nors ES yra išreiškusi savo susirūpinimą dėl žmogaus teisių padėties blogėjimo bei didelio skaičiaus susideginimų Tibete, šiuos pareiškimus dar turi sekti ir konkretūs veiksmai.