3875482952016 m. balandžio 26 d. Azijos studijų centras buvo prijungtas prie VDU Humanitarinių mokslų fakulteto.

“Kadangi Azijos studijos, kaip ir visos regioninės studijos pasaulyje, atsiduria tarp socialinių ir humanitarinių mokslų, mūsų centro “migravimas” tarp fakultetų yra natūralus reiškinys, – sakė ASC vadovas dr. Aurelijus Zykas, – Prieš devynerius metus ASC iniciatyva paleista Rytų Azijos regiono (EARS) programa, kuri yra politologinė, natūraliai lėmė ASC atsiradimą Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto sudėtyje. Per pastaruosius ketverius metus, išaugus humanitarinės krypties programai “Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos” (RASK), keitėsi ir centro prioritetai, sustiprėjo ryšiai su Humanitarinių mokslų fakultetu. Todėl šis administracinis pakeitimas yra labai savalaikis.”

Azijos studijų centro pavaldumo pakeitimas yra susijęs ir su planuojamu jo adreso pakeitimu. Šią vasarą ASC paliks patalpas Sugiharos namuose, kur glaudėsi pastaruosius penkiolika metų, ir jį ketinama perkelti į naująjį VDU pastatą Putvinskio gatvėje. Ilgus metus ASC darbuotojų iniciatyva kauptus bibliotekos fondus planuojama perduoti Biržiškos skaityklai.

1996 m. dėstytojo A. Ališausko iniciatyva VDU įkurtas Japonų kalbos metodinis kabinetas, kuris 2001 m. išaugo į Japonistikos centrą. Tuo metu tai buvo nepriklausomas VDU struktūrinis padalinys. 2008 m. dėl vykstančios universiteto reformos, daugumos centrų autonomija buvo panaikinta, o Japonistikos centrą (kuris 2009 m. pervardintas Azijos studijų centru) nuspręsta prijungti prie VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto. Šio fakulteto sudėtyje ASC išbuvo 8 metus.