Azijos studijų centras maloniai kviečia į tarptautinį simpoziumą Japonologija bendrosios Lietuvos orientalistikos kontekste: istorija ir dabartis, kuris vyks lapkričio 3-4 dienomis Kaune, Istorinėje prezidentūroje (Vilniaus g. 33, Kaunas). Jis skiriamas pristatyti, padiskutuoti ir įvertinti Azijos studijų situaciją Lietuvoje. Pranešimų temas skaitys ne tik Lietuvos japonologai, bet ir kitų Azijos studijų sričių tyrinėtojai.

Pirmoji simpoziumo diena, t.y. lapkričio 3 d., vyks lietuvių kalba. Rytinėje sesijoje pranešimus skaitys prof. habil. dr. Antanas Andrijauskas, doc. dr. Valdas Jaskūnas, dr. Agnė Budriūnaitė. Kviestinė viešnia dr. Eiko Sakurai (Tokijo užsienio kalbų universitetas), pirmojo lietuvių kalbos vadovėlio japoniškai autorė, pristatys lituanistikos situaciją Japonijoje. Po pietų dėmesys bus skiriamas Lietuvos japonologijos istorijai: pranešimus skaitys Seo Jinseok, dr. Birutė Railienė, Gabija Žukauskienė ir Kristina Barancovaitė-Skindaravičienė.

Antroji konferencijos diena vyks anglų kalba. Rytinės sesijos metu savo šalių Azijos studijų patirtimi patirtimi pasidalins pranešėjos doc. dr. Agnese Haijima (Latvijos universitetas), dr. Kyoko Koma, doc. dr. Dalia Švambarytė (Vilniaus universitetas), doc. dr. Outi Luova (Turku universitetas, Suomija). Vėliau dr. Masaaki Shiraishi (Japonijos užsienio reikalų ministerijos Diplomatinių įrašų archyvas), žymus vice-konsulo Č. Sugiharos tyrinėtojas, skaitys paskaitą apie prieškarinę Lietuvą Sugiharos akimis. Taip pat įvyks jo naujausios knygos pristatymas.

Po simpoziumo, lapkričio 4 d. po pietų toje pat vietoje vyks ir viešas projekto susitikimas “Japonija Vakaruose: lyginamoji analizė”.

Detali simpoziumo ir po jo esančio viešo projekto susitikimo programa yra čia. Pranešimų santraukas galite rasti ir atsispaudinti čia.

Visi simpoziumui pristatyti pranešimai bus patalpinti specialiai šia proga kuriamoje internetinėje svetainėje, o recenzentų geriausiai įvertintieji kitų metų pavasarį bus publikuoti kaip knyga “Azijos studijos Lietuvoje”.

Šių metų Azijos studijų centro kasmetinis simpoziumas, organizuojamas jau penktus metus, yra jubiliejinis, kadangi pažymės centro dešimties metų sukaktį. “Tikimės, kad jis bus draugiškas kelių Lietuvos orientalistų kartų susitikimas ir pasidalinimas patirtimi. Tai būtų puiki proga dar kartą peržvelgti 20 nepriklausomybės metų ir įvertinti, kurioje vietoje esame, kas pasiekta, ir ko reikėtų siekti.” – sakė Azijos studijų centro vadovas Dr. Aurelijus Zykas.

Simpoziumo metu yra numatomi ir kiti susiję renginiai. Įvyks oficiali orientalisto R. Neimanto knygų kolekcijos dovanojimo VDU bibliotekai ceremonija, jo pro memoria autorinių knygų paroda, Japonijoje studijavusiųjų alumni asociacijos steigiamasis posėdis. Taip pat planuojama specialiai pagerbti ir žmones, kurie ypatingai prisidėjo prie orientalistikos atgimimo Lietuvoje paskutiniaisiais Sovietmečio dešimtmečiais.

Simpoziumo organizavimą ir leidinio publikavimą remia Japonijos fondas, globoja Japonijos ambasada.