Spalio 13 d. istoriniame “Romuvos” kino teatre Kaune įvyko pasaulinė neseniai Japonijoje sukurto filmo apie Čijunę Sugiharą premjera. Ji suorganizuota keliais mėnesiais anksčiau nei Japonijos premjera, kuri vyks gruodžio mėnesį Tokijuje. Todėl žiūrovai Kaune šį filmą pamatė pirmieji pasaulyje.

Premjera susilaukė didelio žiūrovų antplūdžio: jau likus pusvalandžiui iki renginio visos vietos “Romuvos” kino teatre buvo užpildytos. Į renginį, be kitų garbingų svečių, atvyko Japonijos ambasadorius J.E. Toyoei Shigeeda, Ūkio viceministrė Rasa Noreikienė, Sugiharos fondo “Diplomatai už gyvybę” nariai, diplomatai, Lietuvos žydų bendruomenės atstovai. Dalyvavo ir Č. Sugiharos jauniausias sūnus Nobuki Sugihara su žmona, bei Sugiharos marti Miči Sugihara su dukra (Sugiharos anūke).

Premjeros metu Lietuvos žiūrovai ne tik galėjo pažiūrėti šį filmą, bet ir turėjo vienintelę galimybę susitikti su jo režisieriumi Cellin Gluck bei pagrindinių vaidmenų atlikėjais: Toshiaki Karasawa (Čijunė Sugihara) ir Koyuki (Jukiko Sugihara). Renginio pradžioje Kauno miesto vicemeras S. Kairys įteikė gėles ir raštus, paskelbdamas juos Kauno miesto turizmo ambasadoriais.

Po filmo peržiūros žiūrovai ilgai atsistoję plojo ir galėjo užduoti kūrėjams keletą klausimų. Savo pasisakymuose aktoriai išreiškė džiaugsmą, kad premjera įvyko būtent Kaune. Filmo prodiuseris Nobuyuki Iinuma sakė: Nors 2015 m. minime 70-ies metų jubiliejų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, visame dabarties pasaulyje vis dar susiduriame su valstybių nesutarimų bei pabėgėlių atvejais. Labai lemtinga ir prasminga yra tai, kad šiais kertiniais metais Pasaulinė filmo premjera vyksta Kaune, kur Čijunė Sugihara išdavė vizas.

Filmas “Persona Non Grata” (japoniškai “Chiune Sugihara”) yra sukurtas remiantis tikrais įvykiais, kuomet japonijos konsulas Čijunė Sugihara Antrojo pasaulinio karo metu išgelbėjo 6000 žydų gyvybių nuo nacių, nepaisydamas rizikos ir nepaklusdamas Japonijos vyriausybės nurodymams. Filme vaidina aktoriai iš Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos ir Rusijos, o juostą režisavo žymus režisierius Cellin Gluck. Čijunę Sugiharą vaidina japonų aktorius Toshiaki Karasawa, o žmonos Jukiko vaidmenį atlieka Koyuki, geriausiai žinoma už savo vaidmenį filme “Paskutinis samurajus”. Istorijos veiksmas vyksta 1934 – 1955 laikotarpiu Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Pats filmas buvo nufilmuotas Lenkijoje.

Premjeros organizavimas patikėtas Vytauto didžiojo universiteto Azijos studijų centrui, kurio darbuotojai ne tik padėjo parinkti vietą, bet ir koordinavo svečių vizitą, vertėjavo. Į pasiruošimus buvo įtraukti ir VDU Rytų Azijos šalių kalbas ir kultūras studijuojantieji studentai. Prie premjeros organizavimo prisidėjo Sugiharos fondas “Diplomatai už gyvybę”, Kauno miesto savivaldybė, Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje.